Zinculair®

Zinculair®

ROTOCOAT IS ZINCULAIR®

Duurzaam beschermen, dat is ons bestaansrecht. Want iets niet hoeven te vervangen is altijd beter voor mens en milieu. Dit weten wij al jaren en dit zie je daarom terug in al onze beslissingen en oplossingen. Samen staan we sterker en werken we aan een betere wereld. Maar hoe draagt Rotocoat hieraan bij?

Ecologische duurzaamheid

Zon & wind

Bij Rotocoat krijgen we energie van mooie verduurzamingsprojecten. Maar waar komt onze energie vandaan? Zon en wind zijn voor ons belangrijke energiebronnen.

Door middel van zo’n 2.000 zonnepanelen, waar er in de toekomst nog meer dan 1.000 bij komen, zorgen we voor onze eigen duurzame energie. De overige stroom komt uit een andere hernieuwbare energiebron: wind. Zo maakt Rotocoat gebruik van 100% groene stroom.

XXL-Zonnepark-TT-Assen-verzinken-staalconstructie-Rotocoat-002.JPG

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de hele wereld. Steeds vaker zien we overstromingen, droogte, hittegolven en aardverschuivingen voorkomen. Ook in Europa. Om de opwarming van de aarde te beperken, is het voor Rotocoat noodzakelijk om zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2040 CO2-neutraal te zijn.

CO2-neutraal in 2040

"10 jaar eerder dan in de Europese Klimaatwet staat beschreven."

In 2023 heeft Rotocoat 51% minder CO2 verbruikt dan in 2019. In de toekomst zullen we dit verder optimaliseren door o.a. moffelovens om te schakelen van gas naar elektra en zinkpannen hybride te maken.

Al onze nieuwe investeringen, maar ook vervangingsinvesteringen draaien om duurzaamheid, wat betekent: hybride of elektrische opties. Ook worden onze elektriciteitsvoorzieningen op onze locaties de komende jaren ingericht voor hogere vermogens vanaf het net en vanaf onze zonnepanelen. Dit betekent extra investeringen op transformatoren en laagspanningsruimtes van de locaties.

Verpakkings-materiaal

Rotocoat biedt haar klanten duurzame verpakkingsmaterialen. Hierbij maken we gebruik van:

  • Ecologisch hout
  • Gerecycled foam
  • Gerecycled rekwikkelfolie

Sociale duurzaamheid

Safety first

Veiligheid gaat boven alles. Dat is ook waarom we veel aandacht besteden aan veilig werken, duurzame inzetbaarheid en de gezondheid van onze medewerkers. We streven ernaar dat onze collega's elke dag veilig en gezond naar huis gaan.

"Safety first is één van onze meest geopperde credo's."

Rotocoat_Kampen_1000px-ForWeb34.jpg

Als productiebedrijf met collega’s die fysiek werk doen, weten we als geen ander hoe belangrijk een goede gezondheid is. Rotocoat zet zich daarom in voor het behoud van een goede gezondheid van haar collega’s. Zo zorgen we elke week voor vers fruit in onze kantines en blijven we innoveren op het gebied van onze fysiek zware werkzaamheden. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van een wikkelmachine en het exo-skelet. Daarnaast wordt er gestraald met RVS straalgrind wat afval voorkomt en de omstandigheden verbeterd.

Duurzame inzetbaarheid

"Ook vergeten we de psychologische veiligheid en de mentale gezondheid van onze collega's niet."

We focussen ons de komende jaren op robotisering in de productie om de medewerkers te gaan ontlasten. Er is reeds een concept plan voor een robot arm die materialen onder de traverse kan brengen, zonder dat medewerkers iets moeten doen. Deze kan tevens het materiaal van de pallets halen en terugplaatsen. Daarnaast loopt er momenteel een proef met een apparaat dat knopen legt, zodat medewerkers bij meerdere draden niet langer zware knopen hoeven te leggen om het materiaal aan de traverse te bevestigen.

Lokale samen-werkingen

Wij hechten veel waarde aan duurzame samenwerkingen, maar ook aan samenwerkingen met lokale ondernemingen en goede doelen. Zo hebben wij een positieve invloed op de lokale gemeenschap waarvan onze klanten en onze medewerkers deel uitmaken.

Logo Rotocoat Academy - RGB.png

Rotocoat Academy

Binnen Rotocoat hechten we waarde aan vakmanschap en persoonlijke ontwikkeling. Binnen onze eigen academie wordt aandacht gegeven aan de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers. Een cursus thermisch verzinken? Geen probleem! Een opleiding om jouw carrière glans te geven? Ook mogelijk!

Economische duurzaamheid

Afval

Geen enkele hulpbron is oneindig. Daarom moeten we zorgen dat er zuinig wordt omgegaan met de hulpbronnen die we hebben. We waarborgen dat al ons afvalmateriaal op de meest geschikte wijze wordt afgevoerd en gerecycled, in lijn met deze principes.

Onze poedercoatlijnen werken met terugwinning, waardoor het poeder dat tijdens het poedercoatproces niet op het materiaal terechtkomt, wordt opgevangen en hergebruikt.

016_Rotocoat.jpg

Op onze locaties maken we gebruik van een zinkoven met een nieuw type brandersysteem. Naast het feit dat dit systeem minder energie verbruikt, maakt het opslag en hergebruik van de restwarmte mogelijk.

Restwarmte

"Deze restwarmte gebruiken we o.a. om onze droogovens, productiehal en voorbehandelingsbaden op temperatuur te houden."

Duurzaamheid in de keten

Waar we onszelf aan hoge standaarden houden met betrekking tot duurzaamheid, doen we dat ook bij onze leveranciers en partners. Want duurzaamheid in de gehele keten begint en eindigt niet bij Rotocoat. Dat doe je samen. Zo kopen wij CO2-neutraal zink in bij betrouwbare leveranciers en maken we gebruik van gerecycled zink. Het draad dat gebruikt wordt in de productie, is:

  • van minimaal 90% hergebruikt materiaal
  • geproduceerd met 100% groene stroom

Goed bestuur

Familiebedrijf

Rotocoat is onderdeel van ROTO. Dit betekent dat wij deel uitmaken van een sterk netwerk van bedrijven in de staalindustrie. Hierin staan samenwerken en een duurzame toekomst voorop. ROTO startte als familiebedrijf en is dat nog steeds.

"Bestuurders en stakeholders van ROTO hebben nog altijd een persoonlijke band met ROTO en haar Business Units."

003_Rotocoat.jpg

Betrouwbaarheid is één van onze belangrijkste waarden. Afspraak is bij ons afspraak. Hiervoor is transparantie nodig. ROTO publiceert jaarlijks een jaarverslag waarin onze behaalde resultaten naar buiten worden gebracht. Zo blijf jij op de hoogte van onze duurzame doelen, resultaten en projecten.

Transparantie

Certificatie

MVO

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een vorm van ondernemen waarbij een organisatie een balans probeert te vinden tussen mens, milieu en economische prestaties (people, planet en profit). 

In een sector waar ‘duurzaamheid’ misschien niet het eerste woord is dat je te binnenschiet, is Rotocoat gedreven om het verschil te maken.

Inmiddels hebben alle Rotocoat vestigingen een MVO-certificaat. Zo laten we zien dat maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijk onderdeel is van ons bedrijfsbeleid.

Verzinkerij Heerhugowaard, de voorloper van Rotocoat Heerhugowaard, was de eerste verzinkerij in Nederland met een ISO certificaat en behoort daarmee nog steeds tot één van de weinige oppervlaktebehandelingsbedrijven die dit certificaat hebben.

sdgs-duurzame-ontwikkelingsdoelen-verenigde-naties-vn-icoontjes.png
CIFAL_UNITAR_Voka_Certificate of completion_Pioneer_Rotocoat_EN_2024 01 23.png

Wij zetten ons in voor Sustainable Development Goals of the United Nations (SDGs) doelen. Hiervoor moeten wij ieder jaar 15 acties realiseren, die de belangen van MVO ondersteunen. Iedere twee jaar moeten alle 17 doelstellingen aan bod komen.

C2C-Certified® BRONZE

Ons verzinkproces met de Zinculair®-merknaam is Cradle to Cradle Certified® op niveau Brons. De Cradle to Cradle Certified® productenstandaard is een streng en uitgebreid certificeringsprogramma dat producten en materialen beoordeelt op veiligheid, recyclebaarheid en verantwoorde productie.

Zinculair® is Cradle to Cradle Certified® Bronze volgens Cradle to Cradle Certified® Version 3.1. Zinculair® is een geregistreerd handelsmerk van Rotocoat B.V.

C2CCertMark_Bronze_color_rgb.png