Museumvitrine Westerbork

Museumvitrine Westerbork

museumvitrine Westerbork

Alle barakken van Kamp Westerbork zijn verdwenen. Door een merkwaardige speling van het lot is alleen de woning van de kampcommandant bij de ingang van Kamp Westerbork bewaard gebleven. Eerst was dit het onderkomen van de leiding van het vluchtelingenkamp. Later was het de woning voor de Duitse kampcommandanten van het Judendurchgangslager Westerbork. Ook in de jaren van het Interneringskamp Westerbork (1945-1948) werd het bewoond door de leiding. Daarna werd het bewoond door particulieren, tot aan het overlijden van de laatste bewoonster in 2007.

Kunnen wij jou helpen met de oppervlaktebehandeling van jouw staalconstructie?

Vraag offerte aan

Rotocoat-thermisch-verzinken-overkapping-Kamp-Westerbork-02.jpg

historische woning

Omdat nog weinig verwijst naar het oorspronkelijke Kamp Westerbork, is er een plan gemaakt om de zichtbaarheid en de beleving van deze historische plek te verbeteren en de woning van de commandant te behouden. De houten woning uit 1939 is een officieel rijksmonument. Vanwege de grote herinneringswaarde is het pand van internationaal cultuurhistorisch belang. Door de bijzondere bouwstijl, het materiaalgebruik en de zeldzaamheid, heeft het pand ook architectuurhistorische waarde.

De woning is nog zo goed als oorspronkelijk, maar wel in slechte staat van onderhoud. Om te voorkomen dat de bouwkundige staat verder achteruit gaat, heeft de villa een glazen overkapping gekregen van vijfentwintig meter breed, veertig meter lang en twaalf meter hoog. Er is gekozen voor een transparante, glazen overkapping om recht te doen aan de 70-jarige geschiedenis van het huis. Bezoekers kunnen de villa van buitenaf bewonderen, maar ook binnen de glazen stolp om de commandantwoning heen lopen. De villa zelf blijft echter gesloten voor het publiek.

duurzaam veilig

De stalen onderdelen van deze overkapping, de bindingen en het laswerk zijn geproduceerd door Ensel Staalkonstrukties uit Dokkum en daarna thermisch verzinkt door Rotocoat in Heerhugowaard. De staalconstructie is ter plekke gemonteerd. Normaal gesproken vindt montage van binnenuit plaats, maar in dit geval heeft men van buitenaf naar binnen toe gewerkt.

Maandag 2 februari 2015 heeft staatssecretaris van VWS Martin van Rijn de glazen overkapping officieel geopend. Hiermee is een van de weinige overgebleven authentieke gebouwen van Kamp Westerbork duurzaam veilig gesteld.

Rotocoat-thermisch-verzinken-overkapping-Kamp-Westerbork-01Sld.jpg

Bekijk onze diensten

Verzinken

Verzinken

Staal is sterk en veelzijdig, maar heeft één nadeel: staal kan roesten. Thermisch verzinken biedt een unieke bescherming tegen corrosie waardoor jouw materiaal nog jaren langer mee gaat.

Meer informatie
Poedercoaten

Poedercoaten

Poedercoating beschermt jouw stalen producten tegen corrosie én geeft ze een mooi kleurtje.

Meer informatie
Duplex

Duplex

Voor optimale bescherming kies je voor een duplexsysteem: de combinatie van verzinken en poedercoaten.

Meer informatie
Schooperen

Schooperen

Metalen voorwerpen die niet in het zinkbad passen of gevoelig zijn voor vervorming, kunnen door het materiaal te schooperen toch worden beschermd tegen corrosie.

Meer informatie

We delen graag onze
kennis met jou

Directiewijziging
Nieuws

01.05.2024

Directiewijziging

Vanaf 1 mei staat Rotocoat een nieuwe fase te wachten met een directiewijziging.

Meer informatie
Rotocoat behaalt VCDO-certificaat
Nieuws

16.02.2023

Rotocoat behaalt VCDO-certificaat

Duurzaam ondernemen is een belangrijk onderdeel van Rotocoat’s bedrijfsvoering. Samen met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) timmeren we hard aan de weg om de Sustainable Development Goals va

Meer informatie
Tropische kas wint BTTV 2021
Verzinken
Agrarisch en stallenbouw
Kassen
Nieuws

01.07.2022

Tropische kas wint BTTV 2021

Donderdag 27 mei 2021 heeft de “Tropische kas voor botanische tuin Keulen” de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2021 gewonnen in de categorie “Functioneel verzinken”.

Meer informatie

Beschikbare downloads
en bestanden

Vraag offerte aan

Garantievoorwaarden ZIB - Poedercoatsystemen (NL)

Download

Garantievoorwaarden ZIB - Thermisch verzinken (NL)

Download

Warranty Terms Hot Dip Galvanizing ZIB (Benelux)

Download