Markthal Rotterdam

Markthal Rotterdam

markthal rotterdam

Op 1 oktober 2014 heeft Koningin Maxima de Markthal in Rotterdam officieel geopend. Het complex vormt het laatste stukje stadsvernieuwing in het Lauwerskwartier, een van de plekken die door het Duitse bombardement in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest.

Architect Winy Maas van architectenbureau MVRDV is erin geslaagd een spectaculair ontwerp te maken. De bouw van de markthal met een hoogte van 40 m, breedte van 71 m en lengte van 114 m is vergelijkbaar met de bouw van een tunnel en heeft 5 jaar geduurd. De 40 meter hoge hoefijzervormige boog die bestaat uit natuursteen en aan beide zijden is afgesloten door een enorme glazen pui, is tot in de wijde omtrek te zien.

In de boog bevinden zich 228 koop- en huurappartementen. Onder de boog worden in de honderden marktkramen overdag verse producten verkocht. En na sluitingstijd verandert de Markthal in een openbaar gebied met restaurants die ‘verantwoord’ eten propageren.

In opdracht van GB Steel Group heeft Rotocoat diverse onderdelen thermisch verzinkt en gepoedercoat en heeft Staco Nederland stalen roosters geleverd.

Vraag offerte aan

verzinken-poedercoaten-stalen-roosters-Rotocoat-02.jpg

constructie

Het spannendste deel van de constructie bevindt zich op de 11e en bovenste verdieping. Deze verdieping verbindt namelijk de twee gebouwhelften met elkaar door middel van 400 mm dikke zwaar gewapende boogvormige betonnen wandliggers. 

Vanwege het transparante karakter van het gebouw zijn beide kopse kanten voorzien van een gigantische kabelnetgevel van maar liefst 35 m hoog en 42 m breed, de grootste van Europa. In totaal zijn er 26 verticale en 22 horizontale stalen kabels gebruikt die samen een soort van tennisracket vormen. De kabels eindigen in stalen ‘vogelnesten’ die in de betonnen zijkanten en het dak zitten. Dit zijn stalen kubussen waar het uiteinde van de kabel aan wordt vastgemaakt. 

Op de vogelnesten zitten dikke stalen kopplaten die allemaal apart zijn geboord zodat de kabels op precies de juiste hoogte in het vogelnest komen. Deze stalen kubussen voor de verankering van de glazen puien zijn geleverd door Kampstaal uit Emmeloord, en zijn thermisch verzinkt door Rotocoat. De glaspanelen van gehard glas zijn vastgezet op de knooppunten van de horizontale en verticale kabels.

markthal

Niet alleen het gebouw is spraakmakend, ook de eerste overdekte food markt van Nederland is spraakmakend. De vloer is gevuld met robuuste multifunctionele stalen marktkramen die niet alleen dagverse producten tentoonstellen, maar waarvan de bovenkanten dienst doen als terras. Hier kunnen de bezoekers wat eten en genieten van de kleurrijke 'hemel' met levensgrote afbeeldingen van verse producten die in de Markthal verkocht worden.

Staalbouw Nauta Heeg is verantwoordelijk voor de 300 ton aan verzinkte markkramen. De terrassen zijn voorzien van trappen, trapleuningen en balustrades. Deze zijn geproduceerd en gemonteerd door Beijer Constructie uit Meppel. Rotocoat heeft de marktkramen thermisch verzinkt en de balustrades, trappen en trapleuningen zijn behandeld met de Rotocoat Duplexroute: eerst thermisch verzinkt en daarna gepoedercoat.

Onder de markthal bevindt zich de grootste parkeergarage van Rotterdam die plaats biedt aan 1200 auto’s. De roosterwanden voor deze parkeergarage zijn in opdracht van Kampstaal geleverd door Staco Nederland.

Zo levert GB Steel Group, waartoe Kampstaal, Staalbouw Nauta Heeg en Beijer Constructie behoren, samen met Rotocoat en Staco een mooie bijdrage aan dit prachtig gebouw dat wereldwijd de aandacht heeft getrokken.

verzinken-poedercoaten-stalen-roosters-Rotocoat-05.jpg

Bekijk onze diensten

Verzinken

Verzinken

Staal is sterk en veelzijdig, maar heeft één nadeel: staal kan roesten. Thermisch verzinken biedt een unieke bescherming tegen corrosie waardoor jouw materiaal nog jaren langer mee gaat.

Meer informatie
Poedercoaten

Poedercoaten

Poedercoating beschermt jouw stalen producten tegen corrosie én geeft ze een mooi kleurtje.

Meer informatie
Duplex

Duplex

Voor optimale bescherming kies je voor een duplexsysteem: de combinatie van verzinken en poedercoaten.

Meer informatie
Schooperen

Schooperen

Metalen voorwerpen die niet in het zinkbad passen of gevoelig zijn voor vervorming, kunnen door het materiaal te schooperen toch worden beschermd tegen corrosie.

Meer informatie

We delen graag onze
kennis met jou

Directiewijziging
Nieuws

01.05.2024

Directiewijziging

Vanaf 1 mei staat Rotocoat een nieuwe fase te wachten met een directiewijziging.

Meer informatie
Rotocoat behaalt VCDO-certificaat
Nieuws

16.02.2023

Rotocoat behaalt VCDO-certificaat

Duurzaam ondernemen is een belangrijk onderdeel van Rotocoat’s bedrijfsvoering. Samen met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) timmeren we hard aan de weg om de Sustainable Development Goals va

Meer informatie
Tropische kas wint BTTV 2021
Verzinken
Agrarisch en stallenbouw
Kassen
Nieuws

01.07.2022

Tropische kas wint BTTV 2021

Donderdag 27 mei 2021 heeft de “Tropische kas voor botanische tuin Keulen” de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2021 gewonnen in de categorie “Functioneel verzinken”.

Meer informatie

Beschikbare downloads
en bestanden

Vraag offerte aan

Garantievoorwaarden ZIB - Poedercoatsystemen (NL)

Download

Garantievoorwaarden ZIB - Thermisch verzinken (NL)

Download

Warranty Terms Hot Dip Galvanizing ZIB (Benelux)

Download