Verzinken

Verzinken

THERMISCH VERZINKEN

Staal is sterk, kan gemakkelijk verwerkt worden en is in allerlei kwaliteiten beschikbaar. Helaas heeft staal één nadeel: staal kan roesten. Er zijn verschillende manieren om corrosie te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het staal thermisch te verzinken. Zo gaat het staal nog jaren langer mee. 

Het staal wordt ondergedompeld in een zinkbad met vloeibaar zink van 450°C. De zinklaag die op deze manier wordt aangebracht, legeert met het staal waardoor er een beschermende laag ontstaat. 

Rotocoat_Heerhugowaard_1000px-ForWeb22.jpg
Rotocoat_Heerhugowaard_1000px-ForWeb21.jpg

AFMETINGEN

Rotocoat verzinkt op 4 verschillende locaties met elk een verzinkbad met andere afmetingen. Elke locatie heeft zijn eigen specialiteit. Zo vind je het langste zinkbad van Nederland bij Rotocoat Heerhugowaard en heeft Rotocoat Kampen het breedste zinkbad van Nederland. 

Bij Rotocoat kun je dus eigenlijk altijd wel terecht, ongeacht het formaat van jouw materiaal. We verzinken materiaal tot wel 24 meter!

Meer details over de maximale afmetingen van onze zinkbaden, vind je hier.

Afmetingen verzinken

Voordelen van verzinken

 • Duurzaam
  Dankzij de unieke, kathodische bescherming gaat verzinkt staal jaren langer mee.
 • Betrouwbaar
  Rotocoat verzinkt conform NEN-EN-ISO-1461. Alle algemene eigenschappen en beproevingsmethoden voor de aangebrachte deklaag zijn in deze normering vastgelegd.
 • Totale bescherming
  Het vloeibare zink dringt in alle hoeken en gaten door. Alle naden, kieren, en zijden worden van een zinklaag voorzien.
 • GOEDE PRIJS-KWALITEITVERHOUDING
  Thermisch verzinken is niet duurder dan andere methodes van oppervlaktebehandeling. Bovendien zijn verzinkte materialen zeer duurzaam en onderhoudsvrij.
 • MILIEUVRIENDELIJK
  De levensduur van veel materiaal kan nog verder worden verlengd door het staal te ontzinken en opnieuw te verzinken. Zowel het staal als zink kan worden teruggewonnen en opnieuw worden gebruikt.

Klasse F

 • Zinklaag aangebracht volgens de functionele eisen gesteld in norm NEN-EN-ISO 1461 
 • Zinklaag aangebracht volgens de constructieve eisen gesteld in norm NEN-EN 14713-1 en 2

Klasse E

 • Verwijdering van scherpe punten, zinkasresten en oneffenheden
 • Droge opslag (tegen o.a. witroest)
 • Onverzinkte plekken worden esthetisch behandeld
 • Nabewerking zichtzijdes voor gladder oppervlak
 • Verpakken op aanvraag

Twee opties voor verzinken

Het gebeurt soms dat er een verschil zit tussen de resultaten van thermisch verzinken en de verwachtingen van de klant. Daarom is er vanuit branchevereniging Zinkinfo Benelux een classificatiesysteem voor verzinken opgesteld: Klasse F (functioneel verzinken) en Klasse E (esthetisch verzinken).

Functioneel verzinken doen we altijd. Het staal wordt verzinkt volgens de gestelde normen en is hiermee optimaal beschermd tegen corrosie. Kies voor Klasse F als vooral de bescherming van belang is, zoals bij producten voor industriële toepassingen, staalconstructies, of producten die na het verzinken nog gepoedercoat worden.

Bij esthetisch verzinken besteden we extra aandacht aan de visuele afwerking. Kies voor Klasse E als ook de decoratieve aspecten van verzinken van belang zijn, zoals bij producten voor architectonische toepassingen, galerijhekken, straatmeubilair of aanhangwagens. 

Vraag offerte aan

centrizink010.jpg

CENTRIZINK®

Rotocoat verzinkt ook kleine stalen delen. We doen dit door middel van centrifugaal verzinken (ook wel slingerverzinken of trommelverzinken genoemd). 

De kleine delen worden chemisch voorbehandeld en in verzinkmanden ondergedompeld in vloeibaar zink. Deze manden worden dan in de centrifuge geplaatst. In de centrifuge wordt het overtollige zink gemakkelijk verwijderd. Het resultaat: ook op kleine delen een zinklaag van hoge kwaliteit. 

De kleine delen die wij kunnen verzinken in onze Centrizink® zijn maximaal 40 x 40 x 40 cm groot en maximaal 5 kg per stuk.

Lees hier meer

Kwaliteit en certificering

Kwaliteit hebben we hoog in het vaandel staan. Zeker als het gaat om thermisch verzinken. Hier vind je onze certificeringen en normen.

ROTOCOAT BESCHIKT OVER DE VOLGENDE CERTIFICERINGEN
EN VOLDOET AAN DE VOLGENDE RICHTLIJNEN: 

Rotocoat Heerhugowaard Rotocoat Wolvega Rotocoat Kampen Rotocoat Dieren
NEN-EN-ISO 1461
NEN-EN-ISO 2063
NEN-EN 15773
ISO 14001 (milieu)
ISO 9001 (kwaliteitszorg)
MVO ISO 26000
DASt Richtlinie 022
Qualisteelcoat
Cradle to Cradle Certified® Bronze
VCDO-certificaat

Projecten
over
verzinken

Projecten creëren doe je niet alleen, dat doe je samen. Daarom zijn wij trots op onze klanten. Hier vind je een aantal projecten van onze klanten waarvoor wij de verduurzaming realiseerden. 

Ontdek alle projecten

Bordessen voor groenteverwerking
Verzinken

Bordessen voor groenteverwerking

De stalen frames, bordessen, railings en trappen voor deze groenteverwerkingsmachines zijn thermisch verzinkt door Rotocoat. Een duurzame bescherming!

TMA Botsabsorbers
Verzinken

TMA Botsabsorbers

TMA's, of botsabsorbers, zijn onmisbaar bij wegafzettingen. Rotocoat verzorgt al jaren de verduurzaming van de TMA's van Wagenaar Wegbebakening.

Planet Caravan
Verzinken

Planet Caravan

De kwetsbaarheid en nietigheid van de aarde wordt in beeld gebracht door materiaalgebruik: roest contrasteert met het door Rotocoat verzinkte staal.

Timmerhuis Rotterdam
Verzinken

Timmerhuis Rotterdam

De loopbrug in het atrium van dit multifunctionele gebouw is voorzien van Staco roosters en glasplaten. Rotocoat verzinkte de roosters.

Top Fresh
Verzinken

Top Fresh

Top Fresh liet een nieuwe bedrijfshal van 4.950 m2 met o.a. koel- en opslagruimtes, en kantoren bouwen. De staalconstructie is thermisch verzinkt.

Zonnepark XXL TT Assen
Verzinken

Zonnepark XXL TT Assen

Duurzaamheid ten top! Deze zonnepanelen fungeren als overkapping boven de grootste motorparking ter wereld. Het staal is door Rotocoat verzinkt.

Wisentenkraal
Verzinken

Wisentenkraal

De Wisent is weer te vinden in ons land. Met behulp van deze kraal, met verzinkte stalen delen, kunnen de wisenten veilig ingeënt en gechipt worden.

BMX-baan Kampen
Verzinken

BMX-baan Kampen

Het BMX parcours van KWC is in 2015 vernieuwd, met o.a. een startheuvel van 8 meter. Deze staalconstructie is thermisch verzinkt door Rotocoat.

Desta melkstal
Verzinken

Desta melkstal

De Desta melkstal is compact, goed schoon te maken, geschikt voor zware belasting en voorzien van een duurzame oppervlaktebehandeling.

Afmeersteigers Den Helder
Verzinken

Afmeersteigers Den Helder

Met deze afmeersteigers voldoet Port of Den Helder aan de groeiende vraag van de offshoremarkt. De constructies zijn verduurzaamd door Rotocoat.

Alliander Duiven
Verzinken

Alliander Duiven

Om medewerkers van netwerkbedrijf Liander te herhuisvesten, werden er 5 gebouwen onder handen genomen. Rotocoat verzinkte de parkeeroverkapping.

Ausnutria Hyproca
Verzinken

Ausnutria Hyproca

Vanwege de toenemende vraag naar babyvoeding, bouwde Ausnutria een nieuwe fabriek in Heerenveen. De staalconstructie is verzinkt door Rotocoat.

BMW MINI
Verzinken

BMW MINI

Langs de A10 in Amsterdam vind je het pand van BMW MINI met showroom, kantoor en parkeergarage. De constructie is thermisch verzinkt door Rotocoat.

Bokken standbouw
Verzinken

Bokken standbouw

Standbouwbedrijf a booth liet speciale bokken ontwikkelen voor hun beursmaterialen. De stalen bokken zijn thermisch verzinkt door Rotocoat.

Caland Tower
Verzinken

Caland Tower

De 52 meter hoge Caland Tower markeert de entree naar de Laakhaven in Den Haag. De balkonhekken zijn thermisch verzinkt en gepoedercoat door Rotocoat.

ZEKER ZINK, JOUW VERZEKERINGSPOLIS TEGEN CORROSIE

In het Zeker Zink-manifest van Zinkinfo Benelux is vastgelegd welke zekerheden thermisch verzinken jou biedt.

 • Natuurlijke bescherming
 • Eerlijk systeem
 • Voldoet aan verwachting
 • 30 jaar garantie
 • Rijke traditie
 • Bereidheid tot verbeteren
 • 100% circulair

Ontdek meer over Zeker zink

Rotocoat is zinculair

Zinculair® betekent voor ons duurzaam. Naast ecologische duurzaamheid, nemen wij hierin ook sociale duurzaamheid, economische duurzaamheid en goed bestuur mee. Want wat goed is voor de mens, is goed voor de wereld en wat goed is voor de wereld, is goed voor ons.

Ons Zinculair® verzinkproces is Cradle to Cradle Certified® op niveau Brons. De Cradle to Cradle Certified® productenstandaard is een streng en uitgebreid certificeringsprogramma dat producten en materialen beoordeelt op veiligheid, recyclebaarheid en verantwoorde productie.

Zinculair® is Cradle to Cradle Certified® Bronze volgens Cradle to Cradle Certified® Version 3.1. Zinculair® is een geregistreerd handelsmerk van Rotocoat B.V.

Ontdek meer over Zinculair

Bekijk onze diensten

Poedercoaten

Poedercoaten

Poedercoating beschermt jouw stalen producten tegen corrosie én geeft ze een mooi kleurtje.

Meer informatie
Duplex

Duplex

Voor optimale bescherming kies je voor een duplexsysteem: de combinatie van verzinken en poedercoaten.

Meer informatie
Schooperen

Schooperen

Metalen voorwerpen die niet in het zinkbad passen of gevoelig zijn voor vervorming, kunnen door het materiaal te schooperen toch worden beschermd tegen corrosie.

Meer informatie

We delen graag onze
kennis met jou

Tropische kas wint BTTV 2021
Verzinken
Agrarisch en stallenbouw
Kassen
Nieuws

01.07.2022

Tropische kas wint BTTV 2021

Donderdag 27 mei 2021 heeft de “Tropische kas voor botanische tuin Keulen” de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2021 gewonnen in de categorie “Functioneel verzinken”.

Meer informatie
Zinculair behaalt C2C CERTIFIED Bronze
Verzinken
Nieuws

12.05.2022

Zinculair behaalt C2C CERTIFIED Bronze

Met haar merknaam Zinculair® heeft Rotocoat vorige maand het Cradle to Cradle® certificaat op niveau Brons behaald. Hiermee maakt Rotocoat weer een stap richting een duurzame toekomst.

Meer informatie
Heerhugowaard weer operationeel
Verzinken
Nieuws

17.01.2022

Heerhugowaard weer operationeel

Rotocoat Heerhugowaard kan weer verzinken. De afgelopen weken zijn de collega's in Heerhugowaard druk bezig geweest met het afronden van de geplande panwissel.

Meer informatie

Beschikbare downloads
en bestanden

Vraag offerte aan

Garantievoorwaarden ZIB - Thermisch verzinken (NL)

Download

Warranty Terms Hot Dip Galvanizing ZIB (Benelux)

Download

Garantiebedingungen Feuerverzinkungen ZIB (Benelux)

Download