Schooperen

Schooperen

Schooperen

Staal is sterk, kan gemakkelijk verwerkt worden en is in allerlei kwaliteiten beschikbaar. Helaas heeft staal één nadeel: staal kan roesten. Er zijn verschillende manieren om corrosie te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het staal te schooperen. Zo gaat het staal nog jaren langer mee.  

Schooperen, zinkspuiten, vlamspuiten of metalliseren zijn allemaal verschillende termen voor hetzelfde proces: het met een spuitpistool thermisch aanbrengen van vloeibaar zink op gestraald staal. Het staal wordt dan voorzien van een zinklaag die bijzonder goed hecht en er glad uitziet.

011_Rotocoat.jpg
	Rotocoat schooperen

verzinken of schooperen?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor schooperen ten opzichte van thermisch verzinken. Het kan namelijk zijn dat een product niet in het zinkbad past of dat het materiaal krom kan trekken door de hoge temperatuur van het zinkbad. In dat geval kies je voor schooperen. 

Tijdens het thermisch verzinken wordt het product in vloeibaar zink ondergedompeld. Zo komt het zink ook in alle holtes, naden, kieren en op binnenzijden terecht. Bij het schooperen zijn deze plekken lastiger of niet te behandelen. Daarnaast wordt een schoopeerlaag altijd afgesloten met een poedercoating- of natlaksysteem.

Kortom, beide methodes hebben hun eigen functie. Voor meer informatie of advies over het duurzaam beschermen van jouw product, staan wij voor je klaar. 

Vraag offerte aan

Voordelen van schooperen

 • Duurzaam
  Dankzij de unieke, kathodische bescherming gaat geschoopeerd staal, afgesloten met een poedercoat- of natlaksysteem, jaren langer mee.
 • Betrouwbaar
  Rotocoat schoopeert conform NEN-EN-ISO-2063.
 • Repareren en beschermen
  Schooperen is zeer geschikt voor snelle, plaatselijke reparaties. Het product hoeft niet volledig ontlakt of ontzinkt te worden, maar kan plaatselijk worden gestraald en geschoopeerd. 
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  Schooperen is met name geschikt voor objecten die niet in het zinkbad passen of gevoelig zijn voor vervorming bij thermisch verzinken.
 • Milieuvriendelijk
  Als een verzinkt product beschadigd is, kan het door middel van schooperen worden gerepareerd. Het product hoeft niet vervangen te worden.

Kwaliteit en certificering

Kwaliteit hebben we hoog in het vaandel staan. Ook als het gaat om schooperen. Hier vind je al onze certificeringen en normen.

Rotocoat beschikt over de volgende certificeringen
en voldoet aan de volgende richtlijnen:

Rotocoat Heerhugowaard Rotocoat Wolvega Rotocoat Kampen Rotocoat Dieren
NEN-EN-ISO 1461
NEN-EN-ISO 2063
NEN-EN 15773
ISO 14001 (milieu)
ISO 9001 (kwaliteitszorg)
MVO ISO 26000
DASt Richtlinie 022
Qualisteelcoat
Cradle to Cradle Certified® Bronze
VCDO-certificaat

Bekijk onze diensten

Verzinken

Verzinken

Staal is sterk en veelzijdig, maar heeft één nadeel: staal kan roesten. Thermisch verzinken biedt een unieke bescherming tegen corrosie waardoor jouw materiaal nog jaren langer mee gaat.

Meer informatie
Poedercoaten

Poedercoaten

Poedercoating beschermt jouw stalen producten tegen corrosie én geeft ze een mooi kleurtje.

Meer informatie
Duplex

Duplex

Voor optimale bescherming kies je voor een duplexsysteem: de combinatie van verzinken en poedercoaten.

Meer informatie